biznis
0

Nafta ojačala iznad 66 dolara za barel

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijena sirove nafte u petak je premašila 66 dolara za barel, nakon što je u četvrtak zaključena na 65,89 dolara, što je bio njen osmonedjeljni minimum.

Današnji rast su, međutim, ograničile sumnje u jačinu ekonomskog oporavka i velike zalihe goriva u SAD-u, prenosi Reuters.

Sirova nafta je na tržištu u New Yorku poskupila 63 centa, na 66,52 dolara za barel, poslije povlačenja za 3,08 dolara, na 65,89 dolara za barel u poslovanju u četvrtak.

U Londonu je marka "brent" ojačala 77 centi, na 65,59 dolara za barel.

Cijene nafte se već oko dva mjeseca kreću u rasponu od 65 do 75 dolara za barel usljed pomanjkanja značajnijih promjena vezanih za ponudu i tražnju te sirovine, koja je tokom ove godine stalno bila slaba. To je primoralo investitore da usmjerenje traže na drugoj strani - iz tehničkih pokazatelja i deviznih tržišta.

Sirova nafta je pojeftinila oko šest dolara u posljednja dva dana, poslije objavljivanja vladinih podataka u srijedu koji pokazuju da su zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, ponovo povećane, što govori da je tražnja tog energenta još slaba.