biznis
0

Nafta najskuplja u posljednjih šest mjeseci

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima u petak skočile na najvišu razinu u šest mjeseci iznad 66 dolara za barel i na dobrom su putu da zabilježe najveći mjesečni postotni rast u više od deset godina, nakon što su japanski i američki podaci nagovijestili moguće ublažavanje gospodarskog usporavanja.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu za isporuke u julu skočila je za 1,09 dolara na 66,17 dolara za barel, najvišu razinu od početka studenoga prošle godine.

Na tržištu u Londonu barel sirove nafte bio je u plusu 98 centi i iznosio je 65,37 dolara.

Cijene nafte skočile su u ovom mjesecu za gotovo 30 posto, podržane očekivanjima oporavka globalnog gospodarstva u drugom dijelu godine i prognozama ključne članice OPEC-a, Saudijske Arabije o rastu cijena. To je najveći mjesečni rast cijene od marta 1999.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da je japanska industrijska proizvodnja porasla u aprilu za 5,2 posto na mjesečnoj bazi a vlada kazala da očekuje nastavak rasta tijekom juna.

Bolji podaci o američkim narudžbama trajnih proizvoda objavljeni u četvrtak također su učvrstili osjećaj da bi globalni gospodarski pad mogao usporiti, usprkos razočaravajućem američkom izvještaju o prodaji kuća i dugotrajnoj zabrinutosti zbog rastućeg duga zapadnih vlada.

"Tržište je reagiralo na objavljene rezultate", kazao je Harry Tchilinguirian, analitičar iz tvrtke BNP Paribas u Londonu.

Dodatnu podršku pružili su podaci o američkim zalihama sirove nafte, koje su prošle sedmice pale za 5,4 miliona barela. Zalihe benzina također su pale petu sedmicu zaredom.

OPEC-ova odluka o zadržavanju razine proizvodnje nepromijenjenom također je podržala cijene.

Naftni kartel OPEC zasebno je saopćio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak porasla za 1,02 dolara u odnosu na dan ranije te je iznosila 61,77 dolara.