biznis
0

Nafta na rekordnih 122,49 dolara za barel

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijena nafte u trgovanju terminskim transakcijama na robnoj berzi u New Yorku - NYME danas je postigla nov rekord od 122,49 dolara za barel, nakon procjena da bi u sljedeće dvije godine mogla dosegnuti 200 dolara kao i vijesti o smanjenju proizvodnje u Meksiku i Rusiji.

Novo predviđanje novčarske kuće Goldman Sachs, po kojem bi cijena nafte mogla rasti do 150 i 200 dolara u sljedeće dvije godine, potaknulo je mnoge ulagače na kupnju terminskih transakcija (futures) za naftu, a cijenu barela diže i daljnji pad dolara, sve veća zabrinutost zbog pada proizvodnje u Meksiku i Rusiji, napadi na naftne instalacije u Nigeriji te sve veća potrošnja nafte u Aziji, kazali su analitičari.

Cijena lake sirove nafte za junske dobave dosegnula je 122,49 dolara za barel, a onda je pala na 122,26 dolara u trgovanju na NYME-u. Cijena od 122,49 dolara najviša je od početka trgovanja terminskim transakcijama za naftu 1983., koja je u zadnjih godinu dana porasla 98 posto.

Cijena nafte gotovo se udvostručila, sa 62 dolara za barel prije godinu dana, u čemu Goldman Sachs vidi znak da je svijet u sredini "super špice" cijena nafte. Goldmanov analitičar Arjun N. Murti u jučerašnjoj bilješci predviđa da će visoke cijene na kraju uzrokovati oštar pad potražnje za naftom.

"Poskupljenje je posljedica znatna poremećaja opskrbe i inflacije", izjavio je za agenciju Bloomberg John Kilduff, jedan od stručnjaka u vodećoj brokerskoj kući MF Global iz New Yorka. Ističe da su napadi u Nigeriji u tijeku vikenda pridonijeli poremećajima u opskrbi te da je, po nedavnim gospodarskim podacima, i inflacija ponovno u igri.

Dolar je danas pao za 0,4 posto, na 1,5559 prema euru, s jučerašnjih 1,5496. Rekordno niska vrijednost dolara bila je 22. travnja - 1,6019 dolara za euro.

Na američkim crpkama državni prosjek cijene bezolovnog benzina "regulara" je 3,61 dolar za galon (3,8 litara) ili 95 centa za litru, a dieselska goriva 4,24 dolara za galon ili 1,1 dolar za litru, podaci su Američkog autokluba - AAA.

Cijene naftnih derivata, koje snažno pogađaju američke potrošače i gospodarstvo, našle su se u središtu predizborne kampanje zbog prijedloga da se ukine federalni porez na benzin u tijeku triju ljetnih mjeseci kad Amerikanci najviše putuju. Prijedlog podupiru demokratska kandidatkinja za nominaciju Hillary Clinton i republikanski kandidat John McCain, a protivi se demokrat Barack Obama. Drži da to donosi pojeftinjenje od samo 18 centa za galon, a istodobno se gubi prijeko potreban novac za održavanje cesta.