Zbog hladnoće u SAD-u
0

Nafta na četverosedmičnom maksimumu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sirova nafta je na berzi u New Yorku u ponedjeljak poskupjela na najvišu razinu u protekle četiri sedmice, iznad 78 dolara za barel, uslijed toga što su niske temperature u SAD-u i znakovi oporavka kineskog gospodarstva povećali očekivanja tražnje goriva.

Američkom "lakom" naftom za terminsku isporuku u februaru na Njujorškoj robnoj berzi se trgovalo po cijeni od 78,26 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku poskupjela na najviši nivo još od 1. decembra od 78,68 dolara za barel, prenio je Reuters.

Istovremeno je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 34 centa, na 76,65 dolara za barel. U petak nije bilo trgovanja na berzama u New Yorku i Londonu zbog Božića.

Nafta je do ponedjeljka poskupjela više od 12 posto u odnosu na razinu od prije dvije sedmice ispod 70 dolara za barel, zahvaljujući očekivanju rasta potrošnje, kao i padu zaliha tog energenta u SAD-u. Izvještaj američke vlade je prošle sedmice pokazao da su zalihe "tečnog zlata" smanjene više nego što se očekivalo.

U nekoliko narednih dana se u SAD-u očekuju temperature ispod uobičajene razine za ovo doba godine, objavila je u ponedjeljak ujutro meteorološka agencija Meteorologix.

Cijena nafte se približila gornjoj granici raspona između 70 i 80 dolara za barel, koji Saudijska Arabija, najutjecajnija članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), smatra odgovarajućom za proizvođače, potrošače i ulagače.

Osim niskih temperatura u SAD-u, poskupljenju najvažnije energetske sirovine su u ponedjeljak doprinijeli i pokazatelji kineskoga ekonomskog oporavka i novi spor Rusije i Ukrajine oko prirodnog plina.

Prema podacima službenog Pekinga, kineske industrijske kompanije su u razdoblju između januara i novembra ponovno ostvarile rast profita, što jasno pokazuje snažan oporavak tamošnjih poduzeća.

Ruski monopolist u sektoru upravljanja naftovodima Transnjeft u ponedjeljak je okrivio ukrajinske političare za određivanje novih "neprihvatljivih" uvjeta za tranzit nafte kroz luku Južni, uz prijetnju da će smanjiti opskrbu ne bude li postignut dogovor.

S druge strane, prvi čovjek ruskog plinskog giganta Gazproma Aleksej Miller izjavio je kako očekuje da Ukrajina u potpunosti plati plin isporučen tokom decembra i da ne predviđa reprizu novogodišnjeg spora koji je u prošlosti rezultirao smanjenom opskrbom Evrope plinom.

Na poskupljenje "tečnog zlata" također je utjecalo slabljenje dolara u odnosu na korpu drugih valuta. Pad vrijednost dolara čini naftu jeftinijom za ulagače koji raspolažu drugim valutama, pa tada dolazi do rasta cijene nafte.