biznis
0

Nafta juri prema najvećem sedmičnom rastu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte pale su ispod razine od 70 dolara za barel pod pritiskom bojazni u vezi sa snagom američkog gospodarstva uoči objave ključnih podataka o zaposlenosti, ali ipak su na putu da zabilježe najveći sedmični rast u više od mjesec dana.

Cijene nafte na američkom tržištu pojeftinile su 1,01 dolar na 69,81 dolara za barel. Na tržištu u Londonu barel je pojeftinio 96 centi i njime se trgovalo po 68,23 dolara.

"Prisutan je blagi oprez vezano uz američke gospodarske podatke koji su slabiji nego što se očekivalo", rekao je Mark Pervan iz ANZ banke u Melbournu.

Američki proizvodni sektor nije ispunio očekivanja u septembru, a broj nezaposlenih porastao je u prošloj sedmici, što je suprotno podacima koji su pokazali rast osobne potrošnje u augustu po najvišoj stopi u gotovo osam godina.

Američki dolar istovremeno je nastavio jačati pod utjecajem dobitonosnih prodaja valuta s višim prinosima zbog slabljenja apetita za rizikom uoči američkog izvještaja o zaposlenosti u septembru, za koje se očekuje da će pokazati dodatni gubitak 180.000 radnih mjesta.

Snažniji dolar obično pritišće cijene robe čija je vrijednost izražena u zelenim novčanicama jer ona postaje skuplja za vlasnike ostalih valuta.

Usprkos padu u petak cijene nafte na dobrom su putu da zabilježe najveći sedmični postotni rast u proteklih više od mjesec dana jer ulagači na kraju ipak očekuju jačanje potražnje za energijom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u odvojenom izvještaju da je cijena referentne košarice njene nafte jučer iznosila 67,70 dolara, što je 2,15 dolara više u odnosu na prethodni dan.