biznis
0

Nafta jeftinija zbog rasta zaliha u SAD-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naftom se u srijedu na berzi u New Yorku trgovalo po cijeni ispod 91 dolara za barel, pri čemu trgovci prate razvoj situacije u Egiptu, a u utorak uvečer je objavljen podatak o rastu američkih zaliha nafte i benzina većem od očekivanoga, što ukazuje na nestabilan oporavak potražnje.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj robnoj berzi pala je za 19 centi na 90,58 dolara za barel, nakon pojeftinjenja u utorak od 1,42 dolara, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu stagnirala na iznosu od 101,65 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Velika razlika u cijeni između "lake" i "brent" nafte može se objasniti prvenstveno "padom zaliha tog energenta u Evropi, kao i vijestima o privremenim prekidima eksploatacije na nalazištima i akumulaciji pošiljaka na Sjevernom moru krajem januara", izjavio je analitičar njujorške konsultantske firme MF Global Edward Meyer.

Američki institut za naftu (API) u utorak uvečer je objavio da su zalihe benzina u SAD-u u sedmici zaključno sa 28. januarom porasle za 3,9 milijuna barela, dok su analitičari očekivali rast od dva miliona barela.

Zalihe nafte su istovremeno povećane za 3,8 milijuna barela, a zaliha dizela i lož-ulja su pale za 1,1 milijun barela, saopćio je API. Popodne će vlastiti izvještaj o zalihama objaviti statistička služba američkog ministarstva energetike.

Cijena najvažnije energetske sirovine početkom sedmice je pala sa dvogodišnjeg maksimuma od 92 dolara za barel uslijed strahovanja ulagača da bi nemiri u Egiptu mogli ugroziti transport oko dva milijuna barela nafta na dan kroz Sueski kanal i obližnji naftovod.

"Sve su brojniji dokazi da transport nafte kroz Sueski kanal i cjevovod Sumed vjerojatno neće biti poremećen, kao rezultat nastavka protesta u Egiptu", navodi se u izvještaju konsultantske tvrtke Ritterbusch & Associates.

Sa druge strane, ipak se očekuje da će stanje u Egiptu nastaviti utjecati na poskupljenje "tečnog zlata".

"Problem nije Egipat kao proizvođač nafte, nego Egipat kao stabilizator regije Bliskog istoka. Napetosti izazivaju mogućnost da se nemiri prošire na druge zemlje regije", izjavio je direktor Francuskog udruženja naftne industrije, Jean-Louis Schilanski.