Berza
0

Nafta ispod 81 dolara zbog slabe tražnje u SAD-u

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nafta je u ponedjeljak na berzi u New Yorku pojeftinila na ispod 81 dolara za barel zbog jačanja dolara i zabrinutosti investitora da nedavni rast cijene "tečnog zlata" nije opravdan odgovarajućom tražnjom tog energenta u SAD-u.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u aprilu na Njujorškoj robnoj berzi pala je za 56 centi, na 80,68 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 48 centi, na 78 ,91 dolar za barel, prenosi agencija Associated Press.

Nafta je od početka februara do danas poskupjela sa 69 dolara za barel, zahvaljujući očekivanjima da će oporavak američke privrede rezultirati rastom potrošnje nafte. Ipak, primjetnijeg povećanja tražnje nije bilo, pa se cijena nafte tokom proteklih sedam dana kreće na nešto iznad 80 dolara za barel.

"Tražnja nafte u SAD-u je razočaravajuća. Dok ne vidimo pad nezaposlenosti i povećanje potrošačkog povjerenja, ostat ćemo na oprezu od mogućeg novog vala recesije", izjavio je američki analitičar sektora energetike Stephen Shork.

Ulagači iščekuju ovosedmični sastanak američke Uprave federalnih rezervi (Fed) kako bi uočili znakove početka povećanja rekordno niskih kamatnih stopa.

"Od Feda se na predstojećem sastanku ne očekuje promjena kamate, ali se polako približavamo vremenu kad bi ta uprava mogla početi da marginalno povećava stope", izjavio je analitičar švicarske konsultantske firme Petromatrix Olivier Jakob.

Na pojeftinjenje nafte u ponedjeljak je utjecalo i manje jačanje dolara, što ovaj energent čini skupljim za one investitore koji raspolažu drugim valutama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) 17. marta će u Beču održati sastanak, ali analitičari očekuju da tom prilikom neće biti donesena odluka o promjeni proizvodne kvote.

"Budući da je cijena sirove nafte relativno visoka, bez obzira na to što članice OPEC-a odstupaju od važećih proizvodnih kvota, ne očekujemo veće promjene proizvodnje ni budućih planova tog kartela", rekao je analitičar njujorške firme MF Global Edward Meyer.

Iranski ministar energetike Massoud Mirkazemi u ponedjeljak je izjavio kako bi OPEC trebalo da se drži postojeće kvote. "Iran ne planira povećanje proizvodnje, a ni OPEC ne bi trebalo da je mijenja. Očekujemo da će se ove godine prosječna cijena nafte kretati oko 80 dolara za barel."

Usprkos proizvodnji iznad kvote, OPEC je u prva dva mjeseca ostvario povećanje broja bušotina nafte i plina od 8,4 posto, što je najveći dvomjesečnu rast u posljednje dvije i po godine, pokazali su najnoviji podaci.