biznis
0

Nafta blizu 76 dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sirova nafta je na berzi u New Yorku u utorak poskupjela na blizu 76 dolara za barel zahvaljujući tome što je očekivanje ulagača da će sedmični izvještaj pokazati pad zaliha tog energenta u SAD-u donekle neutralizirao loše vijesti o smanjenju kreditnog rejtinga Grčke.

Cijena američke "lake"nafte za terminsku isporuku u julu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 81 cent, na 75,93 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 1,10 dolara, na 76,04 dolara za barel, prenijela je agencija Associated Press.

Agencija za određivanje kreditnog rejtinga Moody's snizila je u utorak rejting Grčke na spekulativni ili takozvani "junk - smeće", što predstavlja novi udarac za tu zemlju opterećenu dugovima.

"Negativan utjecaj te vijesti na tržište očito slabi. S druge strane, takve vijesti obično sprečavaju daljnji rast cijene sirove nafte", navodi se u izvještaju njemačke Commerzbank.

Indeksi se na berzama u Evropi i Aziji u utorak kreću raznoliko i ne mogu značajnije utjecati na cijenu najvažnije energetske sirovine, pa su zato trgovci usmjerili pažnju prema padu zaliha nafte u SAD-u posljednjih sedmica, što upućuje na rast tražnje.

Analitičari očekuju da će izvještaji Američkog instituta za naftu i statističke službe američkog ministarstva energetike u utorak, odnosno u srijedu pokazati pad zaliha "tečnog zlata" od 1,8 miliona barela.

Neki analitičari predviđaju da će rast tražnje nafte u razvijenim zemljama uhvatiti korak s velikom potrošnjom u državama u razvoju i da će to izazvati poskupljenje te sirovine.

"Očekujemo da će zbog velikog rasta tražnje cijena nafte uskoro premašiti iznos od 80 dolara za barel. Uprkos tome što je u posljednje vrijeme kretanje cijene nafte na milosti makroekonomskih dešavanja, pokazalo se da zasad nema opasnosti da ona padne ispod 70 dolara za barel", navodi se u izvještaju kompanije Berkeley Capital.

Naftom se od početka mjeseca trguje u rasponu između 70 i 80 dolara za barel, nakon što je u maju cijena pala s 87 na samo 64 dolara za barel zbog strahovanja da bi evropska dužnička kriza mogla ugroziti globalni ekonomski rast.