biznis
0

Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH generalnog direktora Kresu razriješio dužnosti

FENA
Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo na prvoj sjednici u novom sazivu u Sarajevu donio je odluku o razrješenju dužnosti generalnog direktora društva Envera Krese te za vršioca dužnosti generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH imenovao Amera Jerlagića, aktuelnog direktora Elektrodistribucije Sarajevo.

Mr. Elvir Čizmić ovlašten je da zamjenjuje predsjednika NO JP EPBiH u slučaju spriječenosti čime su stvoreni neophodni preduvjeti za nesmetani rad NO.

Novoimenovani NO utvrdio je i nekoliko prioritetnih zadataka za pripremu naredne Skupštine dioničara društva a sve u cilju, kako je naglašeno, stabilizacije i revitalizacije poslovanja društva te unapređenja komunikacije između JP EPBiH d.d. Sarajevo, federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade Federacije.

"U narednom periodu posebna pažnja će biti posvećena pripremanju društva za realizaciju strateških, kapitalnih projekata u skladu s Vladinom strategijom razvoja elektroenergetskog sektora koju je prihvatio i Federalni parlament. U ostvarenju tog cilja posebna pažnja će biti posvećena edukaciji i drugim vidovima naobrazbe ljudskih resursa u JP Elektroprivreda BiH te stimuliranju inovativnih i preduzetničkih inicijativa svih zaposlenih i njihovom većem uključivanju u ostvarivanje razvojnih ciljeva", navodi se.

Svi učesnici u raspravi, kako se navodi u saopćenju, posebno su naglasili da cilj ovog Nadzornog odbora nije privatizacija JP Elektroprivrede BiH, niti će o njoj biti vođene rasprave.

"Članovi Nadzornog odbora su se obavezali da će svoj posao raditi profesionalno u skladu s etičkim kodeksom", ističe se u saopćenju JP Elektroprivreda BiH.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik NO prof. dr. Adil Trgo, a prisustvovao joj je i resorni ministar Vahid Hećo sa saradnicima.