biznis
0

Nacionalizirana najveća belgijska banka "Fortis"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlade Beneluksa (Belgije, Holandije i Luksemburga) odlučile su da nacionaliziraju najveću belgijsku banku "Fortis", da bi spriječile bankrotstvo te finansijske organizacije, prenosi danas agencija DPA iz Brisela.

Tri zemlje su riješile, u okviru plana koji je ranije razrađen, da posrnulu banku spase tako što će u kupovinu njenih akcija uložiti 11,2 milijarde eura (16,3 milijarde dolara).

Belgija je za tu operaciju izdvojila sumu od 4,7 milijardi eura, dok će Holandija i Luksmembrug za spas ugrožene banke uložiti približno četiri i 2,5 milijarde eura.

Rukovodstvo "Fortisa" je još u junu saopćilo da banci nedostaju svježa, likvidna, sredstva, a situacija je postala krajnje dramatična protekle sedmice, nakon oštrog pada akcija banke i prave panike među ulagačima koji su masovno počeli da dižu svoje uloge.

"Fortis" pripada grupi od 20 najvećih svjetskih banaka i ubjedljivo je, kako se navodi u agencijskim izveštajima, najveća bankarska organizacija u Belgiji.

Nacinaliziranu belgijsku banku je, inače, u oktobru prošle godine kupila holandska "ABN Amro banka", plativši za tu akviziciju više od 24 milijarde eura.

Finansijski eksperti u Briselu navode da je "Fortis" do sada najvća banka u 27 - članoj Evropskoj uniji (EU) koja je morala da potraži zaštitu države da bi preživjela sve oštriju globalnu kreditnu krizu.

Sudbinu "Fortis" banke mogle bi, prema ocjeni mnogih zapadnoevropskih ekonomista, da podjele i neke velike bankarske organizacije iz Velike Britanije, Španije i drugih zemalja EU-a koje se, također, nalaze u nezavidnoj finanisijskoj situaciji.