biznis
0

Na Vlašiću završen Sajam sira

FENA
Na Vlašiću je završen dvodnevni Sajam i ocjenjivačka izložba vlašićkog sira. Ocjenjivani su proizvodi vlasnika stada čije su ovce na ispaši na Vlašiću i nisu zaražene brucelozom.

Stručna komisija ocijenila je najkvalitetnijim sir proizvođača Gorana Augustinovića iz Travnika. Drugonagrađeni proizvođač je Osman Kozar iz Turbeta, trećenagrađeni Radivoje Gelić iz Kotor Varoši, četvrti je Smail Sefer iz Travnika i peti Vehbija Kozar iz Turbeta.

Najuspješniji proizvođači nagrađeni su novčano i prigodnim poklonima.

U prisustvu brojnih izlagača, zvanica i posjetilaca, manifestaciju je jučer zatvorio premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Salko Selman.

  • Ova manifestacija će biti tradicionalna kao dio projekta čiji je cilj obezbjeđenje neophodnih uslova za pomoć proizvođačima sira na Vlašiću, kako bi njihov proizvod bio certificiran i dobio mjesto na tržištu, kazao je Selman.

Pokrovitelj je bila Vlada Srednjobosanskog Kantona, a organizatori kantonalno Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede te kantonalno Udruženje poljoprivrednika. Sponzori Sajma bili su općine Travnik, Kotor Varoš i Kneževo, USAID LAMP, Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo, Federalni agromediteranski zavod Mostar i Fabrika duhana Sarajevo.

Organizaciju su pomogli Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Privredna komora Republike Srpske - regije Banja Luka.