biznis
0

Na Vlašiću od 18. do 20. oktobra peti simpozij poljoprivrede

FENA
Na Vlašiću od 18. do 20 oktobra bit će održan peti simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije s međunarodnim učešćem o temi "Strategija razvoja domaće proizvodnje“.

Skupu će prisustvovati oko 450 učesnika iz BiH i susjednih zemalja, a kroz više od 100 referata bit će zastupljene sve naučne oblasti iz vodoprivrede, poljoprivrede, veterinarstva, hrane, šumarstva i biotehnologije.

Kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, inače, predstavnik jednog od organizatora, na simpoziju se očekuje i prisustvo više domaćih proizvođača koji će prezentirati svoje proizvode, iznijeti mišljenja o problemima u proizvodnji hrane i predložiti moguća rješenja tih problema.

U svojstvu gostiju, simpoziju će prisustvovati predstavnici Sveučilišta u Mostaru i Unverziteta "Džemal Bijedić".

Kako je najavljeno, na skupu će posebna pažnja biti posvećena okruglom stolu „Racionalno korištenje prirodnih resursa Srednjobosanskog kantona“, u čijem će radu učestvovati eminentna imena iz aktuelne problematike.

Uz Sarajevski univerzitet, prema Čaklovicinim riječima, organizatori skupa, su Vlada Srednjobosanskog kantona, te Veterinarski, Šumarski, Poljoprivredno-prehrambeni i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu i Biotehnički fakultet iz Bihaća.

Premijer Srednjobosanskog kantona Salko Selman, kao pokrovitelj simpozija, istaknuo je da je “njegov kanton” spreman za razvoj i prosperitet i da je kantonalni budžet prešao iz potrošačkog u investicioni, te da se nada da će skup na Vlašiću dati određene smjernice kako to sve i realizirati.