biznis
0

Na skupu u Zagrebu očekuje se potpisivanje deklaracije o PEOP-u

FENA
Predstavnici Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Italije u utorak, 3. travnja, u Zagrebu bi trebali potpisati ministarsku deklaraciju o projektu Paneuropskog naftovoda - PEOP.

PEOP je projekt opskrbe europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, odnosno od rumunjske luke Constanze na Crnom moru, kroz spomenute zemlje, do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta, javila je Hina.

Potpisivanje deklaracije očekuje se u sklopu Foruma o energetskoj sigurnosti, potencijalima i investicijama "Jugoistočna Europa - energetski most između Ruske Federacije, Mediterana, kaspijskog i srednjoistočnog područja i Europske unije'.

Na sam projekt duže je vrijeme velike rezerve izražavala Slovenija koja je isticala da bi on manjim dijelom išao preko ekološki osjetljivog slovenskog područja, te da sama Slovenija od prolaska naftovoda ne bi imala koristi jer nema rafinerije u kojoj bi mogla prerađivati naftu.

Prije nekoliko dana slovenska je Vlada ipak ovlastila svog ministra da supotpiše ministarsku daklaraciju o PEOP-u, ali i navela da je riječ o pravno neobvezujućoj deklaraciji za Sloveniju koja nije neposredno zainteresirana za taj projekt, ali ga podržava u smislu zajedničke europske energetske politike.

Ruta PEOP-a prolazi kroz Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju u dužini od oko 1.856 kilometara.

Završna točka PEOP-a je Trst gdje se naftovod povezuje sa sustavom TAL koji je osim potrošača u Italiji povezan i s potrošačima u Austriji, Češkoj i Njemačkoj.

Prema studiji izvodljivosti, koju je za Rumunjsku napravio američki konzorcij Hill International, donja granica isplativosti PEOP-a je godišnji transport 40 milijuna tona nafte, a kao konačni se kapacitet predviđa transport 90 milijuna tona.

Ukupni troškovi uspostave cijelog sustava procjenjuju se na 2,62 milijardi dolara za slučaj transporta 60 milijuna tona godišnje, odnosno na 3,96 milijardi za transport od 90 milijuna godišnje.