biznis
0

Na Sajmu zapošljavanja ponuđeno oko 1.000 radnih mjesta

Sarajevo-x.com
Drugi sajam zapošljavanja u organizaciji Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i Federalnog zavoda za zapošljavanje, koji je održan u Zenici, okupio je više od 50 poslodavaca i više stotina nezaposlenih iz Zeničko-dobojskog kantona, pretežno mladih.

Sajam zapošljavanja počeo je juče okruglim stolom o temi "Stanje u oblasti zapošljavanja", čiji je cilj bio aktueliziranje i sagledavanje problematike nezaposlenosti.

Danas su mladi iz Zenice, ali i drugih općina, bili u prilici da apliciraju za oko 1.000 radnih mjesta ponuđenih na svojevrsnoj berzi rada.

"Namjera je da se pokuša pomoći i poslodavcima da dođu do zaposlenika i nezaposlenim osobama da dobiju šansu, da se nametnu svojim znanjima i kompetencijama. Najviše se traže zanatska zanimanja u građevinarstvu, zatim VSS kadrovi koji su deficitarni - mašinski, građevinski, elektrooinženjeri, diplomirani farmaceuti, tako da je i na ovom sajmu iskazana potražnja za radnim mjestima i zanimanjima koja su inače deficitarna na tržištu rada", kazao je Nihad Pašalić, direktor Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Pašalić je naglasio da su iskustva pokazala da poslodavci često pozivaju kandidate naknadno na osnovu aplikacija koje su preuzeli od nezaposlenih na ovakvim skupovima.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić najavio je dalju podršku ovog zavoda programima zapošljavanja mladih, a dogodine i poseban program koji će biti fokusiran na nezaposlene osobe starije od 30 godina.

Sajam zapošljavanja otvorio je predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević.