Domaće je najbolje
0

Na sajmu u Zenici 9.999 hurmašica i ilirski brod dug 12 metara

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
U Zenici je danas na Trgu Alije Izetbegovića otvoren sajam organske i domaće proizvodnje Open-s 2012.

Na ovogodišnji sajam organske i domaće hrane prijavljeno je više od 200 izlagača koji će posjetioce ovog sajma upoznati sa više od 5.000 proizvoda koji su uzgojeni u Bosni i Hercegovini, po organskim propisima.

Posebno iznenađenje ovogodišnjeg Sajma pripremili su organizatori - Asocijacija organske proizvodnje Zeničko-dobojskog kantona. Radi se o tradicionalnom bosanskom desertu hurmašici.

Specijalno za ovaj događaj napravljeno je 9.999 hurmašica, koje su poredane na ogromnu siniju i dijeljene svim posjetiteljima.

Na Sajmu je predstavljena i replika ilirskog broda dugačka 12 metara i teška četiri tone, djelo Jasmina Fejzića iz Zenice.

Sajmu su prisustvovali članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Bojan Bošnjak, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i druge zvanice. Svojim prisustvom uveličali su ovaj drugi po redu sajam organske i domaće proizvodnje.

Bošnjak je u svom govoru istaknuo kako je vrijeme da se domaća proizvodnja poboljša te je pozvao sve nadležne da zajedno zasiju Bosnu i Hercegovinu.

U okviru ovogodišnjeg sajma bit će održan i stručni skup o temi "Zasijmo zajedno BiH", ali i edukacijski programi za mlade.

Ulaz na sajam je besplatan.

Sajam će biti otvoren od 7. do 10. novembra, a već danas Sajam je posjetilo mnoštvo Zeničana.