biznis
0

Na sajmu "Sagra" izlagači iz BiH, Slovenije, Turske i Italije

FENA
Centar „Skenderija“ - Sarajevski sajam od 28. do 31. marta organizira Sarajevski sajam građevinarstva - SAGRA, a na prostoru od 1. 000 m2 predstavit će se 20 izlagača i suizlagača iz BiH, Slovenije, Turske i Italije, saznaje Fena u Sarajevskom sajmu.

Također, u vrijeme sajma 28. i 29. marta u prostoru Doma mladih bit će održani 2. dani energetike. Organizacija te manifestacije je, kako navodi organizator, proizašla iz potrebe za informiranjem javnosti o novim tržišnim zakonima koji se primjenjuju u BiH, shodno direktivama EU za građevinski sektor, a tiču se energetske efikasnosti u zgradarstvu.

"Energija iz obnovljivih izvora i turizam su prirodni resursi BiH za koje su zainteresovani strani investitori pa se stoga Centar Skenderija odlučio da ove dvije sajmske manifestacije organizuje u isto vrijeme i da prezentira potencijale BiH na jednom mjestu", ističu iz Sarajevskog sajma i podsjećaju da se Dani energetike organiziraju i u vrijeme kada se obilježava Dan planete Zemlje - 31. mart.

U narednom periodu sajam građevinarstva će se razvijati s tendencijom da se na sajmu prezentiraju građevinski materijali koji posjeduju certifikat energetske efikasnosti, jer novoizgrađeni građevinski objekti koji se prodaju na tržištu će trebati do 2013. godine posjedovati certfikat o razredu energetske efikasnosti. O tim i drugim bitnim zakonskim aktima će, više riječi biti u vrijeme sesije Dani energetike Sarajevo.

Iz organizacije sarajevskog sajma podsjećaju da Akcioni plan Evropske unije nazvan 3 x 20 posto podrazumijeva smanjenje potrošnje energije za 20 posto, povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 20 posto i smanjenje emisije ugljendioksida i ostalih gasova s efektom staklene bašte za 20 posto te da ga je potrebno realizirati do 2020. godine.

Sajam SAGRA '12" objedinjuje: 34. međunarodni sajam građevinarstva i prateće građevinske industrije, 22. međunarodni sajam zanatstva, alata i alatnih strojeva, 7. međunarodni sajam komunalne opreme i opreme za zaštitu okoline, "Interklima" - 16. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i sanitarija, "Instal" - 11. međunarodni sajam instalacija, rasvjete, elektrotehnike i industrijske elektronike, te "Plagram" - 37. međunarodni sajam plastike i gume.

Organizator je ove godine odlučio da proširi dosadašnji koncept sajma B/B (busines to busines) primjenom strategije B/C (busines to customer) fokusirajući se na krajnjeg korisnika - kupca u želji da omogući efikasniji kontakt privrednika i potrošača te da sajmu vrati tradicionalni koncept marketa gdje bi se putem ponude i potražnje zadovoljile potrebe svih učesnika sajma.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati, a cijena ulaznice je jednu KM.

Od 2012 .godine SAGRA je novi naziv sajma koji se prethodnih 30 i više godina nazivao "Gradnja i obnova". Sajam predstavlja jednu od najznačajnih privrednih manifestacija u regionu putem koje se prezentiraju noviteti u svijetu građevinarstva i arhitekture.