Sarajevo
0

Na sajmu pčelarstva Bee-Fest oko 90 izlagača

FENA
Na šestom međunarodnom sajam pčelarstva i pčelarske opreme "Bee-fest" učestvovat će oko 90 izlagača iz BiH i zemalja regiona, kazala je Feni članica Direkcije sajma Samira Katica-Arnautović.

Sajam će biti održan od 17. do 21. septembra na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu, a pored pčelara bit će prisutni i proizvođači opreme i ljudi koji se bave preparatima na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja.

Osim prezentacije bogatog sektora pčelarstva BiH, sajam je značajan i po uspostavljanju kontakata s pčelarskim organizacijama unutar regiona.

"U edukativnom dijelu govorit ćemo o bolestima pčela, o pojavi pomora pčela na tržištu Amerike, zatim kako kvalitetno uzimiti pčele s obzirom na veoma siromašnu ovogodišnju sezonu, te kako na najbolji način tretirati bolesti“, kazala je Katica-Arnautović.

Sa okruglog stola posvećenog stanju u oblasti pčelarstva bit će upućen apel nadležnim institucijama da se pokloni dužna pažnja i pomogne poljoprivrednim proizvođačima u ovoj oblasti.

U okviru sajma raspisan je i konkurs o temi "Med je cool", tradicionalni konkurs za najbolje literarne i likovne radove koje rade učenici osnovnoškolskog uzrasta.

I ove godine bit će dodijeljene tradicionalne zlatne, srebrene i bronzane medalje u više kategorija za najkvalitetniji med i druge pčelinje proizvode, kao i originalnu titulu „Med medova“. Dodijelit će se i posebno priznanje za doprinos razvoju pčelarstva u BiH.