biznis
4

Na pomolu spajanje divova: Bayer Monsantu ponudio 55 milijardi eura

Klix.ba
Iako je već danima poznato da njemački Bayer želi kupiti američki Monsanto, o cijeni nije raspravljano jer je bila obavijena velom tajne.

Njemačka farmaceutska i hemijska kompanija objavila je u ponedjeljak kako za američkog proizvođača sjemenki želi dati čak 62 milijarde dolara ili blizu 55 milijardi eura.

Eventualno spajanje dviju kompanija proizvelo bi stvaranje novog giganta, vjerovatno vodećeg proizvođača lijekova, hemikalija, pesticida i sjemenki u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Bayer je procijenio da vrijednost Monsanta iznosi blizu 122 dolara po dionici. S druge strane, prava vrijednost dionica američkog giganta je u petak iznosila 101 dolar.

Monsanto, čiji se odgovor sada s nestrpljenjem čeka, ima blizu 20.000 radnika i proizvodi sjemenke voća, povrća i usjeva, uključujući kukuruz i pamuk. Bayer sa svojim sjedištem u Leverkusenu ima blizu 117.000 radnika širom svijeta.

Tržišna vrijednost Bayera je 85 milijardi eura, a pored poznatog farmaceutskog udjela njemačka firma je i drugi najveći proizvođač hemijskih preparata za usjeve, dok je Syngenta na prvom mjestu.

Monsanto ima tržišnu vrijednost od 40 milijardi eura, a kompanija je tri puta bezuspješno pokušavala kupiti spomenutu švicarsku Syngentu. Naposljetku, Syngenta je pristala na ponudu firme ChemChina od 40 milijardi eura.