Rainer Bruederle
0

"Na pomolu je globalni trgovinski rat"

FENA
Rainer Bruederle
Rainer Bruederle
Na pomolu je globalni trgovinski rat, izjavio je u utorak njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle prilikom posjeta Kini, upozorivši na velike razlike u trgovinskim politikama vodećih igrača svijeta.

„Na obzoru se pojavila opasnost trgovinskog rata", kazao je Bruederle u razgovoru s novinarima koji ga prate na dvodnevnom proputovanju Kinom, koje će obuhvatiti posjetu Pekingu i Šangaju.

„Pritužbe o namjernom potcjenjivanju valuta mogle bi rezultirati protumjerama, iz čega bi se u konačnici mogao izroditi trgovinski rat", kazao je on, ne navodeći konkretne primjere.

Peking je izložen pojačanom pritisku trgovinskih partnera u SAD-u i Evropi da dopusti brži rast vrijednosti juana koji je prema nekim procjenama potcijenjen čak 40 posto.

Donji dom američkog Kongresa prošlog je mjeseca dao zeleno svjetlo prijedlogu zakona kojim se proširuju ovlasti američkog ministarstva trgovine za uvođenje carina na kineski uvoz zbog pekinškog manipuliranja valutom. Da bi postao zakon, taj prijedlog još mora dobiti odobrenje američkog Senata, kao i potpis predsjednika Baracka Obame.

Sablast globalnog valutnog rata dominirala je godišnjim sastankom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu protekloga vikenda, no bez konkretnih rezultata.

„Ne smijemo dopustiti da situacija izmakne našoj kontroli, niti smijemo okrenuti leđa slobodnoj trgovini", upozorio je Bruederle, prenosi Hina.

On će zamijeniti njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea na skorašnjem sastanku G-20 u Južnoj Koreji, na kojem se, kako je rekao, nada razumnim rješenjima vodećih gospodarstava svijeta.