Tuzla
0

Na ljeto počinje proizvodnja u novoj fabrici siporeksa

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
U drugoj polovini juna započet će proizvodnja u novoj fabrici Siporeksa u Tuzli u koju njemačka fabrika Xella planira uložiti 13 miliona maraka.

Proizvodnjom građevinskog materijala sličnog siporeksu pod nazivom "ytong" na prostoru nekadašnjeg Siporeksa bit će uposleno 115 radnika. Tuzlanska fabika bit će najmodernija u Evropi, a polovinu proizvodnje od oko 100.000 kubnih metara porobetona izvozit će na tržište Crne Gore i Hrvatske.

Nakon što je deset miliona uložila u sanaciju nekadašnje fabrike Siporeks u Tuzli internacionalna korporacija Xella intenzivno radi na postavljanju savremenih postrojenja za proizvodnju porobetona u vrijednosti od 13 miliona maraka.

Fokus u budućoj proizvodnji bit će usmjeren ka najnovijem proizvodu "ytongu" čime Siporeks odlazi u historiju.

Prilikom kupovine Siporeksa presudna je bila blizina sirovina potrebnih za proizvodnju. Sastojci porobetona su 96 posto domaće sirovine a koje se nalaze u krugu 40 km oko tvornice.

a pitanje o mogućnosti prezasićenja tržišta jer na teritoriju susjedne Srbije već radi slična fabrika Nihad Begić, prodajni direktor Xella BH d.o.o. odgovara:"Nećemo biti konkurentni iz jednog razloga. Planirana je proizvodnja od 200.000 kubnih metara što je kapacitet fabrike. Od toga pola planiramo plasirati na tržište BiH a pola za izvoz".

Fabriku koja je prije rata zapošljavala 700 radnika u novom imovinskopravnom statusu opsluživat će 115 uposlenika. Prioritet prilikom zapošljavanja dat je invalidima.