Devet industrijskih zona
0

Na Ilidži, u Hadžićima, Ilijašu i Vogošći više od 220 firmi

FENA
Emir Hrenovica (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Emir Hrenovica (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Na području četiri općine Kantona Sarajevo - Ilidže, Hadžića, Ilijaša i Vogošće dosad je uspostavljeno devet industrijskih zona u kojima trenutno posluje više od 220 preduzeća iz raznih privrednih djelatnosti od skladištenja i trgovine na veliko i malo do proizvodnje i prerade raznih prehrambenih i industrijskih proizvoda.

Najveći broj industrijskih zona - pet - uspostavljen je na području općine Hadžići, potvrdio je Feni kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, u Industrijskoj zoni Famos Lasica Hrasnica u općini Ilidža posluje ukupno 135 preduzeća, a procjena je da je na lokalitetu te industrijske zone zaposleno više od 700 radnika.

Ministarstvo ne raspolaže informacijama o tačnom broju zaposlenih u firmama u svim industrijskim zonama čiji je rad podržavala kantonalna vlada u proteklih više od sedam godina.

Ministar Hrenovica podsjeća da su u budžetu Kantona Sarajevo i za 2012. godinu, bila planirana sredstva za sufinansiranje industrijskih zona na području Kantona u iznosu od 920.000 KM, od čega su 420.000 KM planirana kreditna sredstva Kantona Sarajevo, a 500.000 KM sredstva primitka - javno privatno partnerstvo u budžetu Kantona za 2012.

Ministar privrede Emir Hrenovica, međutim, ističe da od tih sredstava u prošloj godini ništa nije realizovano.

On je istaknuo da su kreditna sredstva u iznosu od 420.000 KM prebačena za sufinansiranje industrijskih zona na području Kantona Sarajevo u 2013. godini.

Vlada Kantona Sarajevo je putem Ministarstva privrede Kantona od 2005. do 2012. godine u sve industrijske zone Kantona Sarajevo uložila sredstva u ukupnom iznosu od 6.009.036,36 KM. Najveći dio tih sredstava u periodu 2005-2012. uložen je u industrijske zone na području Hadžića i to u iznosu od 2,35 miliona KM, te na području Vogošće 2,05 miliona KM.