Slovenija
0

Na evidenciju nezaposlenih prijavljeno 803 građanina BiH

FENA
Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Slovenije od oktobra 2008. do kraja februara ove godine prijavila su se 803 bh. građanina koji imaju lične radne dozvole, ali nema preciznijih podataka koliko je radnika iz BiH u toj zemlji ostalo bez posla usljed ekonomske krize.
  • Radnici iz BiH koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Slovenije imaju sva prava koja pripadaju toj kategoriji stanovništva, izjavio je šef Sektora za radne migracije Direkcije za tržište rada i zapošljavanje pri Ministarstvu za rad, porodicu i socijalne poslove Slovenije Radivoj Radak prilikom studijske posjete bh. novinara Sloveniji.

On je dodao da je, prema podacima Republičkog zavoda za zapošljavanje Slovenije, krajem februara u Sloveniji bilo 91.272 strana radnika, a više od 86.000 su radnici iz zemalja bivše Jugoslavije.

  • Među stranim radnicima najbrojniji su radnici iz BiH kojih je 45.908, a 20.000 ima ličnu radnu dozvolu, što znači da su na tržištu rada u Sloveniji potpuno izjednačeni po položaju sa slovenskim radnicima, odnosno da mogu da se zaposle kod bilo kog poslodavca, otvore svoje preduzeće ili postanu samostalni preduzetnici, kazao je Radak.

Šefica Službe za međunarodnu saradnju i evropske poslove u ovom ministarstvu Jana Lovšin kazala je da je Penzioni fond Slovenije u februaru isplatio 1,2 miliona eura za 4.225 korisnika iz BiH koji žive u Sloveniji, dok je za 5.562 korisnika slovenskih penzija koji žive u BiH u istom mjesecu isplaćeno 1,5 miliona eura.

Pravo na slovensku penziju imaju svi radnici koji su u toj zemlji ostvarili 15 godina radnog staža i zadovoljavaju zakonom predviđenu starosnu dob, a na snagu je stupio bilateralni sporazum kojim je radnicima koji imaju manje od 15 godina radnog staža ostvarenog u Sloveniji omogućeno da im se taj staž zbroji u ukupan radni staž.