Iz svemirske perspektive
0

Multimilionski "Dubai World" tone u more?

Sarajevo-x.com
Najnovije fotografije "Dubai Worlda" napravili su NASA-ini astronauti sa Međunarodne svemirske stanice. Ovaj projekat zamišljen kao replika svijeta u malom putem umjetnih otoka poredanih prema približnom rasporedu kontinentata na zemlji, prema onome što pokazuju ove fotografije, polako nestaje. Rubovi umjetnih ostrva postaju sve nepravilniji tako da su se pojavile ozbiljne indicije da ovaj "svijet" tone u more.

Kad je 2003. godine započet ovaj projekat, svi su se nadali da će poznate svjetske ličnosti kupovati zemljište i nekretnine na 300 umjetnih otoka. Čak se špekuliralo da će Angelina Jolie i Brad Pitt kupiti 'državu' Etiopiju.

Međutim, sve su prilike da ovaj projekat neće biti završen.

Rad na "Dubai Worldu" prekinut je prošle godine, kad je kompanija Dubai World tražila odgodu za plaćanje duga od 18,6 milijardi eura. Ekonomska recesija je spriječila mnoge strane investitore, kao što je Donald Trump, da ulažu svoj novac.

Na NASA-inim fotografijama primjetno je da se otoci približavaju jedan drugom i čini se kao da tonu.

Razvoj "Dubai Worlda" dugo vremena su kritikovali aktivisti za zaštitu okoliša, koji smatraju da umjetni otoci škode koraljnim grebenima i utječu na cirkulaciju morskih struja.

Astronauti su napravili fotografije za koje su smatrali da će imati veliku vrijednost za naučnike. Ovo je također korisno zbog velikog interesa javnosti, koju zanima koja je najveća greška napravljena u raju zvanom Dubai, piše Daily Mail.