Novi tokovi
0

Može li čokolada pobijediti kokain u Peruu?

Sarajevo-x.com
U zemlji koja slovi kao druga u svijetu po uzgoju koke, biljke čiji se listovi koriste u proizvodnji kokaina, neće biti lako provesti novu ideju da farmeri počnu uzgajati nešto sasvim drugo.

Prijedlog da se uzgajivači koke prebace na uzgoj kakaoa odmah je naišla na kritike jer donosi manje novca, a i sama po sebi je promjena, a promjene tradicionalisti ne vole.

U šumama peruanskog Amazona, u regiji San Martin, kakao je postao hit koji je prevazišao uspjeh i same koke, piše CNN.

"Oko 99 posto proizvođača u Tocacheu bilo je posvećeno proizvodnji koke", objašnjava Mario Cavero iz zadruge Agroindustrija Tocache. Sada, ističe on, uspješno uzgajaju kakao.

Ova transformacija rezultat je višegodišnje provedbe programa, koji je poduprla američka Agencija za međunarodni razvoj, a njihov trud se isplatio. Uzgajivači kakaoa iz regije San Martin pobijedili su na takmičenju u oktobru učesnike iz Ekvadora, Venecuele i Trinidada i Tobaga. Privukli su pažnju i stranih medija, te je o njima pisao magazin Time.

"Provincija Tocache je pretrpjela posljedice višegodišnjeg terorizma i prometa droga", kaže Cavero. "Mislim da je sada naša zemlja krenula dobrim putem."

Od 2006. do 2009. izvoz kakaoa povećao se sa 16 na 250 tona godišnje. Ove godine ta brojka bi se trebala popeti na 600 tona.