biznis
0

Mostar: Potpisan sporazum za razvoj Hrvatskih telekomunikacija

biznis.ba
Predsjednik Uprave T-Hrvatskih telekomunikacija (THT) Zagreb Ivica Mudrinić i federalni premijer Ahmet Hadžipašić jučer su u Mostaru potpisali Sporazum kojim se Hrvatske telekomunikacije (HT).

Mobilne komunikacije, bivši Eronet, pripajaju HT-u Mostar. Sporazumom su osigurane strateške pretpostavke za daljnji razvoj HT-a Mostar u svim segmentima poslovanja, te se potvrđuje status strateškog partnera THT-a Zagreb koji ima pravo prvokupa u slučaju prijenosa ili prodaje dionica HT-a Mostar u državnom vlasništvu, javio je dopisnik Agencije ONASA.

Potpisanim sporazumom riješen je i problem upisa dodatnih 10 posto kapitala HT-a Mostara u vlasništvu Vlade Federacije BiH, pa sada Federalna vlada, kao većinski vlasnik, raspolaže sa 55,67 posto dionica HT-a Mostar, HT Zagreb sa 39,1 posto, a Hrvatske pošte Zagreb sa 5,23 posto dionica. Premijer Hadžipašić, nakon potpisivanja, izjavio je da se od ovog čina od HT očekuje da stvori novi pozitivni impuls na tržištu telekomunikacija BiH.

Vlada FBiH će i nakon ovog procesa, kao i nakon izdavanja rješenja o odobrenju upisa izvršene privatizacije, ostati većinski vlasnik u HT-u Mostar. "Sporazum će zasigurno trasirati put intenzivnijoj privrednoj saradnji između Republike Hrvatske i BiH, a svim građanima ove zemlje osigurati kvalitetnije, brže i jeftinije telekomunikacijske usluge", izjavio je predsjednik Uprave THT Zagreb Ivica Mudrinić.