biznis
4

Mostar: Poslovna konferencija o saradnji s dijasporom Conecto 2013

Anadolija
U Mostaru je danas otvorena poslovna konferencija o saradnji sa dijasporom Conecto 2013.

Konferenciju je organizirao Intera tehnološki park čiji je direktor Mladen Kostić u svom obraćanju gostima rekao da se radi o nultom koraku na povezivanju poslovnih ljudi iz bh dijaspore i domaćih privrednika u Hercegovini.

"Na Hercegovinu gledamo kao na jedinstvenu regiju koja ima šanse da ojača svoj potencijal suradnjom sa poslovnim ljudima iz naše dijaspore", rekao je Krstić, naglasivši da se ne radi ovog puta o investicijskom forumu, ali da već sljedeće godine Cocento i to može postati.

On je istakao da je uspjeh da je na današnji skup stiglo 80 predstavnika poslovne bh dijaspore te da su neki čak "morali potegnuti preko okeana" da bi učestvovali na konferenciji.

Otvorenje konferencije pozdravio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je u svom govoru odao priznanje organizatoru, rekavši da je "ovakav skup bilo teško organizovati". Bešlić je izrazio očekivanje kako je ovogodišnji Conecto samo prvi u nizu od skupova koji će donijeti boljitak za Mostar.

Pozdravne riječi na konferenciji uputili su ambasadorica Njemačkeu BiH Ulrike Maria Knotz, Bosse Hedberg, ambasador Kraljevine Švedske, Ahmet Egrlić, predsjednik VTK BiH, Darija Krtičević, predstojnica državnog ureda za Hrvate izvan BiH a čast da otvori konferenciju pripala je predsjedavajućem Vijeća Ministara BiH Vjekoslavu Bevandi.