biznis
0

Mostar: Održan sastanak o kontroli uvoza vina

FENA
U Gospodarskoj komori F BiHu Mostaru danas je sastanak tijekom kojeg je bilo riječi o mjerama koje bi BiH trebala poduzeti kada je riječ o kontroli uvoza vina.

U izjavi za Fenu predsjednik Gospodarske komore F BiH Jago Lasić istaknuo je kako je povod za održavanje današnjeg sastanka velik deficit koji BiH ostvaruje zbog neorganiziranosti kada je riječ o vinu.

Po njegovim riječima tijekom prošle godine iz BiH je izvezeno oko 2,5 tisuće tona a u BiH je uvezeno preko 10 tisuća tona vina, te se na taj način ostvario deficit na vinu za oko 28 milijuna maraka.

"Potrebno je uraditi dosta toga kako bi se pojačao plasman naših vina, ne samo na domaćem tržištu , već i na svjetskom. Vino je jedno od rijetkih roba koje možemo certificirati jer imamo za to laboratorij u Bobiti u Čitluk i nakon certifikacije vino možemo izvoziti", kazao je Lasić.

Govoreći o manifestaciji Vino fest koja je nedavno održana u Ljubuškom, Lasić je kazao kako je to bila jako dobra i uspješna manifestacija. Međutim istaknuo je kako je takve i slične manifestacije potrebno organizirati izvan BiH, primjerice u Berlinu, gdje ima 360 restorana, čiji su vlasnici porijeklom iz BiH.

"Prije rata 70 posto vina iz BiH plasirano je na područje Njemačke a sada ne plasiramo ništa. Vino moramo vratiti na njemačko tržište. Bespredmetno je širiti vinograde ak nemamo plasmana vina izvan BiH", kazao je Lasić, te je najavio održavanje desetak manifestacija izvan BiH na kojima će biti predstavljena domaća vina.