biznis
0

Moody's srezao portugalski rejting na bezvrijedan status

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Agencija Moody's srezala je jučer kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, upozorivši da će ta zemlja možda trebati drugi paket pomoći prije nego što će se moći vratiti na tržište kapitala.

Moody's je snizio kreditni rejting Portugala za četiri razine, na 'Ba2' i time postao prva agencija koja ga je srezala na bezvrijedan status, svrstavši dugovima natovarenu zemlju u rang zemalja nepovoljnih za ulaganja, poput Grčke.

Grčka je ipak ocijenjena puno lošije i ima rejting 'Caa1'. Kao razlog, u Moody'su navode pojačanu zabrinutost da Portugal neće moći u potpunosti ispuniti zahtjeve za smanjenjem deficita i ostvariti druge stabilizacijske ciljeve utvrđene ugovorom o kreditu s Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Portugal prima sredstva u sklopu trogodišnjeg spasonosnog programa vrijednog 78 milijardi eura i ne treba izdavati dugoročne obveznice na tržištu do 2013.

U Moody'u, međutim, upozoravaju da je sve izglednije da Portugal neće moći posuđivati novac po održivim kamatnim stopama na tržištu kapitala ni u drugoj polovici 2013., a ni neko vrijeme nakon toga.

Snižavanje portugalskog rejtinga nije posve neočekivano i poslužilo je kao podsjetnik da dužnički problemi u Evropi nisu ograničeni na Grčku, koja je dosada dominirala u medijima zbog novog paketa pomoći.