Ekonomija
0

Moody's snizio rejting 15 velikih banaka

Klix.ba
Agencija za kreditni rejting Moody's je snizila rejting 15 velikih banaka i finansijskih institucija.

Među bankama kojima je snižen kreditni rejting se, između ostalih, nalaze britanska Royal Bank of Scotland, Barclays i HSBC te američke Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs i JP Morgan. Druge banke i institucije pogođene ovom odlukom su Credit Suisse, UBS, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Deutsche Bank, Royal Bank of Canada i Morgan Stanley.

Banke su već izrazile svoju zabrinutost, jer će im zbog ovoga biti teže pozajmljivati novac komercijalnim putem, prenosi BBC.

"Sve banke pogođene ovom odlukom su izložene nestabilnosti i rizicima velikih gubitaka", kazao je Greg Bauer, šef menadžmenta za svjetsko bankarstvo Moody'sa.

Iz Moody'sa su izjavili da su prepoznali jasnu namjeru svjetskih vlada da smanje podršku za zajmodavce. Neke od banaka su na promatranju, što znači da bi im, ukoliko vlada povuče svoju podršku, kreditni rejting mogao biti dodatno snižen.

Za četiri banke rejting je snižen za jedan stepen, deset banaka sada ima dva stepena niži rejting, a Credit Suisse za čak tri stepena.

"Najveće iznenađenje je snižavanje rejtinga za tri stepena za Credit Suisse. To niko nije očekivao", kazao je Mark Grant, šef menadžmenta za Southwest Securities.