biznis
0

Moody's smanjio izglede kreditnog rejtinga Njemačke

FENA
Agencija Moody's Investors Services smanjila je jutros izglede za vrhunski 'Aaa' kreditni rejting Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne', jer dužnička kriza u eurozoni prijeti i najstabilnijim članicama tog bloka.

Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Moody's navodi povećanu vjerojatnost da bi Grčka mogla napustiti eurozonu, što bi „potaknulo lanac šokova u finansijskom sektoru, koje političari mogu zadržati samo uz vrlo visoku cijenu“.

Ta je agencija također upozorila da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim 'Aaa' rejtingom možda morati pružiti veću podršku prezaduženim članicama eurozone, kao što su Španija i Italija, koje se bore sa finansiranjem i smanjenjem proračunskih deficita.

Teret te podrške najviše će pasti na vodeće članice eurozone, navodi Moody's.

Agencija je jutros također potvrdila 'Aaa' kreditni rejting Finske i zadržala njegove izglede 'stabilnima', no upozorila je da su sve četiri zemlje pod utjecajem neizvjesnosti po pitanju ishoda dužničke krize u eurozoni.

Moody's je jutros poručio i to da će sagledati utjecaj nastavka dužničke krize na 'Aaa' kreditne rejtinge Austrije i Francuske.

Agencija je u februaru izglede za rejting tih zemalja smanjila na 'negativne', dok sada očekuje da će do kraja trećeg tromjesečja "preispitati da li su njihove trenutne ocjene izgleda i dalje odgovarajuće ili će trebati poduzeti opsežniju recenziju rejtinga“, prenosi business.hr.

Agencija je poručila da su sada rejting-izgledi negativni za sve zemlje "čije bi bilance trebale snositi najveći teret finansijske podrške“.

„U prijelaznom smo razdoblju, koje bi moglo potrajati dugi niz godina, a tokom ovog prijelaznog razdoblja očekujemo dodatni pritisak na bilance najjačih država, što povećava pritisak na njihovu kreditnu sposobnost", kazala je Sarah Carlson, Moody'sova starija kreditna analitičarka.

Konkurentska agencija Standard&Poor's drži izglede za rejting Njemačke stabilnima, no Luksemburgu, Nizozemskoj i Finskoj već je prije izglede smanjila na 'negativne'. Sve te zemlje imaju vrhunski 'AAA' rejting.

Agencija Fitch Ratings ocjenjuje sve četiri zemlje vrhunskim 'AAA' rejtingom, sa 'stabilnim' izgledima.