biznis
0

Moody's obara rejting još 21 banci

FENA
Američka rejting agencija Moody's priprema se da za sedmicu dana "znatno" snizi rejtinge 21 španske banke, poslije kresanja rejtinga 26 italijanskih banaka.

"Izvori u španskom finansijskom sektoru su uvjereni da će ta agencija u značajnoj mjeri da snizi rejtinge brojnih institucija", ukazao je španski dnevnik Expansion i dodao da bi saopćenje o sniženju rejtinga 21 banke moglo uslijediti za sedmicu dana.

Ta mjera bi nanijela novi udarac oslabljenim španskim bankama koje već imaju teškoće da pozajmljuju od drugih banaka, s obzirom da su mnoge od njih u velikoj mjeri izložene sektoru nekretnina koji je u potonuću još od 2008.

Španske banke su u aprilu pozajmile rekordnih 263,5 milijardi eura (339 milijardi dolara) od Evropske centralne banke koja je posljednje utočište za komercijalne banke eurozone, prenosi B92.

Moody's je u ponedeljak skresao kreditne rejtinge 26 italijanskih banaka za do četiri stepena uslijed slabosti, uzrokovanih slabom italijanskom ekonomijom koja je u recesiji i vladinim strogim mjerama štednje, kao daljnjim teškoćama u 17-očlanoj eurozoni.