biznis
0

MOL želi sa zemljama iz regiona osnovati novu kompaniju

FENA
Naftna kompanija MOL dala je podršku inicijativi svoje podružnice - MOL Natural Gas Transmission da ujedine gasne mreže centralne i jugoistočne Evrope s novim i nezavisnim regionalnim gasnim kompanijama.

Povezivanjem razdvojenih sredstava za prijenos gasa u novu kompaniju pod zajedničkim vlasništvom i upravom moglo bi stvoriti znatno veću vrijednost za dioničare nego što bi se to moglo ostvariti razdvojenim sistemom poslovanja, saopćeno je iz MOL-a.

Nova kompanija bi trebala imati najduži gasovod u Evropi (27.000 km) te bi bila pozicionirana tako da može ostvariti prednost na internacionalnim tržištima kapitala za finansiranje većine projekata. Korisnici bi također uživali u beneficijima integriranih platformi za snabdijevanje gasom i većim i sigurnijim zalihama.

Gasne kompanije u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji su pozvane da učestvuju u diskusiji o predloženom poslovnom okruženju. Ova inicijativa je otvorena i za druge tržišne igrače u regionu.

MOL je vodeća ujedinjena naftna grupa u centralnoj i istočnoj Evropi.Grupa posluje u 10 država u regionu.

Osnovne djelatnosti Grupe MOL su istraživanje i proizvodnja sirove nafte, prirodnog gasa i gasnih proizvoda, prijevoz nafte, skladištenje i distribucija proizvoda sirove nafte u maloprodajnom i veleprodajnom tržištu i drugih proizvoda.