biznis
0

MOL: Neprijateljski pristup OMV-a

Sarajevo-x.com
U jučerašnjem saopštenju OMV-a, primjetan je nepredviđen i nepoželjan pristup o kupovini kompanije MOL. MOL nije primio bilo kakav službeni dokument koji bi posvjedočio tvrdnju da je OMV pokrenuo bilo kakav parnični postupak na mađarskom sudu, stoji u saopćenju pristiglom iz MOL-a.

Saopštenje OMV-a jasno pokazuje da je njihov pristup neprijateljski, uprkos OMV-ovim pokušajima da svoje namjere okarakterišu kao prijateljske, navodi se dalje u saopćenju.

MOL i dalje vjeruje da preuzimanje kompanije od strane OMV-a nema poslovnu racionalnost i na vrijednost bi uticalo destruktivno. Nekoliko procijena je pokazalo da bi spajanje ove dvije kompanije rezultiralo smanjenjem operativnog profita u iznosu od 250 miliona američkih dolara godišnje.

MOL je spreman da raspravlja o bilo kakovoj inicijativi sa OMV-om ili bilo kojom zainteresiranom stranom, koja kreira vrijednost, i MOL je već proslijedio prijedloge za zajednički poduhvat sa OMV-om, ali je to ova kompanija odbila, stoji u saopćenju.

MOL i dalje vjeruje da je u interesu dioničara i ostalih zainteresovanih strana najbolje da kompanija ostane nezavisna i nastavlja sa vlastitom strategijom rasta i poboljšanja produktivnosti.