biznis
0

MOL kupuje maloprodajnu mrežu Tifon u Hrvatskoj

Sarajevo-x.com
MOL Plc. je 2. augusta 2007., nakon više od devet mjeseci pregovora, potpisao ugovor o kupovini Tifona, te su postali 100% vlasnik kompanije za maloprodaju i veleprodaju goriva u Hrvatskoj.

Tifon, veoma cijenjen po maloprodaji goriva, trenutno posjeduje i rukovodi sa 36 dobro pozicioniranih benzinskih stanica širom Hrvatske. Uz to, kompanija trenutno implementira više od 20 projekata izgradnje benzinskih pumpi, i očekuje se da će ih finalizirati u naredne dvije godine.

Prosječni protok goriva po benzinskoj stanici iznosi 4.2 miliona tona sirove nafte godišnje, te se očekuje da će tržišni udio Tifona u maloprodaji doseći 7% do kraja 2007. godine. Transakcija, koja je predmet regulatornog odobrenja, doprinijet će ostvarenju ciljeva MOL-a u povećanju maloprodaje.

MOL posjeduje 25% dionica INA-e, vodeće naftne i plinske kompanije u Hrvatskoj. Ova akvizicija, koja je podržana od strane MOL-ovog strateškog partnera INA-e i hrvatske Vlade, potvrđuje MOL-ovu posvećenost u regionalnoj konsolidaciji i stvaranju vrijednosti za MOL i njenog strateškog partnera INA-u.