Paul Krugman
0

"Moguće nove krize s visokim cijenama hrane"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ekonomist i nobelovac Paul Krugman upozorio je da se borba s visokim cijenama hrane u svijetu mora bolje koordinirati i da je vrlo mogućno da one u budućnosti ponovo dostignu najviše vrijednosti iz sredine 2008.

Govoreći na seminaru u Bruxellesu, Krugman je rekao da su razlozi prošlogodišnjeg rasta cijena na ovom sektoru sada zamaskirani privrednom i finansijskom krizom, ali da manjak fizičkih zaliha hrane jasno ukazuje na to da špekulantsko poslovanje nije bilo glavnim uzrokom njenog poskupljenja, prenio je Reuters.

"Griješimo što okrećemo glavu od krize hrane. Hirovitost cijena je očigledan problem, a još smo izuzetno izloženi mogućnosti da se epizode takve vrste ponove", izjavio je Krugman, dodajući da sve ukazuje na to da je kriza sektora hrane iz 2008. bila samo generalna proba za neke buduće krize i da bi zato trebalo razraditi neki mehanizam za takve situacije.

U prvoj polovini 2008. ključni prehrambeni proizvodi - žitarice, meso i mliječni produkti, ostvarili su dvocifrena poskupljenja. Mada je hrana od tada dosta pojeftinila, ona je realno još skuplja nego na početku decenije, napomenuo je poznati američki ekonomist.

Rješenje ovog problema, "koji je od ogromnog utjecaja na ljude", on vidi u većem investiranju u istraživanje i razvoj na sektoru poljoprivrede i boljem sinhroniziranju raznih paketa finansijske pomoći koje bogati upućuju zemljama u razvoju.

Krugman je konstatirao da sve više izgleda da je svijet u posljednje vrijeme ozbiljno potcijenio nužnost investiranja u buduću poljoprivrednu proizvodnju i dodao da paketi pomoći nisu rješenje, jer je njihova 'ad hoc' priroda problematična.

Naglašavajući da je politika na nekim drugim sektorima privrede predstavljala veoma značajan faktor pogoršanja stanja u poljoprivredi, on je za poskupljenje hrane prije svega okrivio "loše zamišljenu" politiku na sektoru biogoriva.

Kad se obradivo zemljište preusmjeri na nepoljoprivrednu djelatnost, jasno je da će od toga najviše stradati prihod onih koji su već bili među najsiromašnijima, istakao je Krugman.