Zbog sukoba Rusija - Gruzija
0

Moguća nestašica goriva u BiH

Sarajevo-x.com
Ni tokom današnjeg dana dobavljači nafte i naftnih derivata nisu napravili novu kalkulaciju kojom će biti smanjene cijene nafte i naftnih derivata u BiH, kazao je za portal Sarajevo-x.com Izudin Ahmetlić, predsjednik Sekcije prometnika naftnih derivata FBiH.

"Još uvijek ne znamo šta se dešava. Cijena dolara stalno raste, te bi stoga trebala i cijena nafte i naftnih derivate biti u znatnom padu", ističe Ahmetlić, pojašnjavajući kako je tokom današnjeg dana došlo do nestašice goriva.

"Goriva nema na utovarima. Zbog čega se to desilo još uvijek ne znamo, ali očekujemo da će se situacija narednih dana poboljšati i da ćemo kalkulaciju sa novim cijenama imati već sutra na stolu", dodaje on.

Tokom današnjeg dana i susjedne zemlje našle su se u istom problemu, nafte nema, a kao razlog navode sukobe između Rusije i Gruzije.

Cijene nafte na svjetskim tržištima od danas su više od dolara, nakon pada za pet dolara u petak.

Na američkom tržištu cijena nafte je porasla za 71 cent, na 115,91 dolar za barel, nakon što je ranije tokom dana nakratko dosegnula 116,9 dolara. Na tržištu u Londonu nafta je poskupjela za 70 centi, na 114,03 dolara.

U tome je ulogu odigrao i rast dolara na najvišu šestomjesečnu razinu prema košarici valuta u ponedjeljak.

Cijene nafte sada su 31 dolar, ili 21 posto, ispod rekordnih 147,27 dolara po barelu dosegnutih 11. juli uslijed zabrinutosti oko usporavanja svjetske potražnje.