Hugo Chavez
0

Moguća cijena nafte - 300 dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je da bi sirova nafta mogla poskupjeti na čak 300 dolara za barel ako američka energetska kompanija "Exxon Mobil" ponovo na sudu dobije zamrzavanje venecuelanske imovine u inozemstvu, u sklopu spora oko nacionalizacije naftnih projekata u toj južnoameričkoj zemlji.

"Exxon" je od suda tražio i dobio zamrzavanje 12 milijardi dolara vrijedne imovine venecuelanskog državnog naftnog poduzeća PDVSA, nakon što je vlada te zemlje preuzela kontrolu nad više milijardi dolara vrijednim zajedničkim projektom, što je dovelo do povećanja tenzija u odnosima sa SAD-om i rasta cijene nafte.

Sud u Londonu kasnije je poništio odluku o zamrzavanju venecuelanske imovine, ali je Chavez u nedjelju objavio da bi "Exxon" mogao ponovno zatražiti uvođenje mjera protiv njegove države, prenio je Reuters.

"Ako nam zamrznu imovinu, nećemo više izvoziti naftu u SAD i cijena tog energenta će narasti do 300 dolara za barel", rekao je predsjednik Venecuele na sastanku s liderima karipske i centralne Amerike, čije su države uključene u program saradnje na polju energetike, nazvanom "PetroCaribe".

Chavez je također izjavio da na cijene nafte najviše utiču špekulacije i da bi u slučaju da se one utišaju, "tečno zlato" moglo pojeftiniti na samo 70 dolara za barel.