biznis
0

MMF udvostručuje sredstva za kreditiranje

FENA
Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u subotu je podržao povećanje sredstava Fonda za 250 milijardi dolara, kroz "hitno financiranje" od zemalja članica, prema priopćenju objavljenom nakon sastanka Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC) u Washingtonu.

Dodatna sredstva omogućit će MMF-u da "nastavi brzo djelovati kako bi učinio dostupnim, uz odgovarajuća osiguranja, značajna sredstva zemljama članicama s potrebama vanjskog financiranja", ističe se u priopćenju.

"Ključno postignuće današnjeg sastanka je osiguranje udvostručenja sredstava Fonda za kreditiranje", ocijenio je Odbor te pozdravio odobreni zajam Japana, i nedavna obećanja Kanade, Europske unije, Švicarske i SAD-a. Japan je dao 100 milijardi dolara zajma Fondu, a iste iznose najavili su i Bruxelles i Washington.

Dodatnih 250 milijardi dolara bit će namijenjeno "proširenom i fleksibilnijem" financijskom mehanizmu nazvanom "Novi aranžmani za posudbu" - NAB, naveo je IMFC u priopćenju.

NAB, međutim, nije zamjena za šire reorganiziranje sustava kvota MMF-a, zaključio je odbor, pozivajući na "hitan početak 14. Opće revizije kvota kako bi ona bila dovršena do januara 2011.".

IMFC je također zaključio da će "razmotriti tržišne posudbe ako je potrebno".

Ta je formulacija protumačena kao potvrda planova MMF-a da izdaje obveznice, što kao uvjet za svoje ulaganje u fond navodno podržavaju Kina, Rusija, Brazil i Indija.

"Postoji puno rasprava o tome da bi Fond mogao izdavati zapise koje bi kupovale središnje banke, što bi omogućilo da neke zemlje osiguraju sredstva za Fond", izjavio je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn nakon sastanka IMFC-a.

Drugi dužnosnici MMF-a izjavljuju da su ti planovi ozbiljni i u uznapredovaloj fazi, a The Wall Street Journal je objavio u subotu da se dovršava sporazum po kojem bi Kina otkupila 40 milijardi dolara obveznica.

IMFC je podržao ublažavanja MMF-ovih uvjeta za posudbe uključujući novu Fleksibilnu kreditnu liniju (FCL) i tzv. visoko pristupačne aranžmane iz predostrožnosti (HAPA). Također je pozdravljeno udvostručenje normalnog pristupnog limita za sve posuđivače.

"Mi smo stvarno u novim vremenima. Meni se to sviđa", rekao je Strauss-Kahn na traženje da komentira blaže financijske uvjete koji su dani nekim zemljama istočne Europe, posebice Mađarskoj.

Odbor je također podržao novu proširenu ulogu MMF-a u praćenju globalnog gospodarstva, s posebnim naglaskom na "izvore sustavnih rizika, koji su ključni kako bi se spriječile buduće krize".

Dajući potporu jačanju nadzorne uloge MMF-a, američki ministar financija Timoty Geithner u subotu je objavio kako je SAD pristao da MMF provede rigoroznu reviziju američkog financijskog sustava, što je prvi puta od osnivanja Fonda 1944.

IMFC je također podržao "povećanje udjela novih tržišta i zemalja u razvoju" kod iduće revizije MMF-ova sustava kvota i glasačkih prava, koja treba početi "prije godišnjeg zasjedanja u oktobru 2009." To je velika pobjeda za nove gospodarske divove kao što su Kina, Brazil i Indija u odnosu na okoštalu upravljačku strukturu MMF-a, s dominacijom Europe i SAD-a. Američki ministar Geithner na sastanku je snažno podržao takvu reformu upravljanja MMF-om.

Kad je riječ o odgovoru na aktualnu globalnu gospodarsku krizu IMFC je istaknuo predanost MMF-a poduzimanju dodatnih akcija nužnih za gospodarski oporavak, uključujući: poduzimanje dodatnih, usklađenih akcija kako bi se osiguralo zdravlje institucija važnih za sustav, obnovilo financijsko zdravlje banaka, domaće kreditiranje i međunarodno kolanje kapitala.

Također je ukazao na važnost sustavnih fiskalnih napora nužnih za obnovu gospodarskog rasta, zadržavanje ekspanzivne monetarne politike gdje je to primjereno i sve dok je potrebno, te razvijanje vjerodostojnih 'izlaznih strategija' za opsežne vladine mjere, kako se kriza bude povlačila.