biznis
0

MMF: Sve usporeniji rast ekonomije

SRNA
Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je sve usporeniji rast svjetske ekonomije i drugi put od aprila umanjio prognozirani privredni rast, uz upozorenje američkim i evropskim političarima da će neuspjeh u oporavku njihovih ekonomija prolongirati globalni pad.

Globalni ekonomski rast suviše je slab da bi umanjio stopu nezaposlenosti, a jedini podsticaji dolaze iz centralnih banaka, navodi MMF u novom izvještaju.

"Ključno pitanje jeste da li je globalna ekonomija samo naišla na još jednu turbulenciju tokom sporog oporavka punog prepreka ili je sadašnje usporavanje dugoročnijeg karaktera", navodi se u dokumentu koji će biit predstavljen na ekonomskom forumu u Tokiju, prenosi Reuters.

MMF očekuje da će globalna ekonomija u 2012. godini porasti za samo 3,3 posto, dok je u julu prognozoran rast za 3,5 posto.

To znači da će ovo biti godina najsporijeg privrednog rasta od 2009. godine, kada je svijet bio zahvaćen finansijskom krizom. Sljedeće godine očekuje se rast za 3,6 posto, a u julu je prognozorano 3,9 posto.

MMF očekuje da će privredni rast SAD biti nešto veći od dva procenta ove i sljedeće godine, ali se za eurozonu prognozira rast od samo 0,4 posto ove godine i 0,2 posto sljedeće godine.

Tržišta u razvoju i dalje će rasti četiri puta brže u odnosu na razvijene ekonomije, osim Indije i Brazila, koji će napredovati sporijim tempom od SAD.

MMF je ublažio i prognoze za Kinu u 2012. i 2013. godini, ali je dodao na treba razmišljati pesimistično u vezi sa privredom ove zemlje.

U dokumentu se navodi da su glavni razlozi koji usporavaju rast naprednih ekonomija fiskalna konsolidacija i slabost finansijskog sistema, odnosno isti faktori koji opterećuju svijet od eksplozije globalne finansijske krize 2008. godine.