biznis
0

MMF predlaže uvođenje taksi bankama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni monetarni fond predložio je da se bankama i drugim finansijskim institucijama uvedu nove takse. Ta sredstva koristila bi se u slučaju potrebe da se spasavaju od eventualnog kolapsa.

Ako lideri grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta prihvate taj prijedlog, bankari bi uskoro mogli da osjete dugoročne posljedice kraha koji je prije 18 mjeseci označio početak globalne recesije.

BBC-jev urednik za finansijska pitanja Robert Peston vidio je prijedlog koji je MMF pripremio na zahtjev članica Grupe 20.

"Banke bi bile dužne da plaćaju dvije takse - takozvani doprinos za finansijsku stabilnost u fiksnom iznosu, koji bi služio spasavanju ugroženih banaka i drugih finansijskih institucija. Druga je taksa na finansijske aktivnosti, odnosno na profit i bonuse koje banke isplaćuju svojim direktorima i brokerima."

MMF također predlaže da se usvoje zakoni o uvjetima stečaja banaka, bez koga bi, uvođenjem novih taksi bankari zapravo dobili motiv za još riskantnije poslovne poteze u uvjerenju da će ih vlade spasiti od propasti.

Važan dio prijedloga MMF-a o strožem nadzoru finansijskog sektora je usklađenost svih mjera na međunarodnom planu, mada ne insistira na tome da one moraju da budu identične u svakoj zemlji.

"Bez takvog dogovora postoji opasnost da se banke jednostavno presele iz zemlje koja je uvela takse u zemlju koja to nije učinila. Takve sporazume je, međutim, veoma teško realizovati, pošto različite države imaju različite interese. Interesi Britanije, koja ima ogroman finansijski sektor, razlikuju se od interesa zemalja u kojima su banke manje važan dio privrede. Recimo, Kanada se, kao zemlja koja je prošla kroz finansijsku krizu bez većih potresa, protivi uvođenju bilo kakvih taksi. Ipak, većina zemalja slaže se da postoji potreba za strožom kontrolom banaka, mada nema saglasnosti o tome kakve im takse treba nametnuti", kaže Peston.