biznis
0

MMF pozvao G-20 na daljnje monetarne i budžetske mjere

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Državnici iz Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) i nastupajućih tržišta trebalo bi na samitu 15. novembra da razgovaraju o dodatnim monetarnim i budžetskim mjerama radi rješavanja sadašnje svjetske finansijske krize, poručio je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn je pismu do koga je došla agencija Reuters u brazilskom Sao Paoulu, gdje je u toku susret ministara finansija i guvernera centralnih banaka grupe G-20, na kome učestvuje i prvi čovjek MMF-a, poručio da u mnogim od tih zemalja "postoji još prostora za fiskalnu ekspanziju, a s obzirom na opadajuću inflaciju neke centralne banke imaju prostor za daljnje labavljenje monetarne politike".

Prvi čovjek MMF-a smatra neophodnim da se predstavnici velikih i reprezentativnih grupacija ključnih političara u svijetu dogovore o dosljednom pristupu ovoj problematici, koji bi poslije slijedile i pojedine nacionalne politike niza zemalja.

G-20 obuhvata ekonomski najrazvijenije zemlje svijeta i grupu država sa brzorastućim privredama - Australiju, Argentinu, Brazil, Veliku Britaniju, Njemačku, Indiju, Indoneziju, Italiju, Kanadu, Kinu, Meksiko, Južnu Koreju, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Države, Tursku, Francusku, Južnoafričku Republiku, Japan i Evropsku uniju.

Finansijski lideri 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta, uključujući i Kinu koja ima ekonomiju s najvišom stopom rasta u G-20, poručili su iz Sao Paola da je neophodno poduzeti mjere za stimulaciju privrednog rasta u borbi protiv prijetnji od globalne recesije.

Domaćin skupa, predsjednik Brazila Luis Inacio Lula da Silva, pozvao je na "renoviranje" svjetskog finansijskog sistema koji se, kako je naglasio, tokom tekuće kreditne krize "srušio kao kula od karata".

Grupu G-20 predstavljaju vodeće industrijske i zemlje u razvoju koje u svjetskoj populaciji učestvuju sa oko dvije trećine i u njima se obavlja približno 90 procenata svjetske ekonomske aktivnosti.

Susret u Sao Paolu ima za ciljem da budu predložene mjere za izlazak iz sadašnje globalne finansijske krize i pripremi održavanje samita G-20, koji je za idući vikend u Washingtonu sazvao odlazeći američki predsjednik George Bush.

Učesnici skupa u Sao Paulu održavaju ovog vikenda i više odvojenih sastanaka, a posebne konsultacije, kako je saopćeno, obavili su ministri finansija Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Na sastanku u Brazilu učestvuju predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick i čelnici nekih drugih međunarodnih organizacija

Najmoćniju pivredu u svijetu, američku, predstavlja državni podtajnik za međunarodna pitanja u ministarstvu finansija David Mccormack, jer ministar finansija Henry Paulson, kako je saopćeno prije ovog skupa, užurbano obavlja pripreme za samit u Washingtonu, prenijela je japanska novinska agencija Kyodo.

Brazilski ministar finanisija Guido Mantega ocijenio je da je teška finansijska kriza ukazala na potrebu hitne promjene postojećeg mehanizma upravljanja svjetskom privredom i međunarodnim finansijama.

Mantega je naglasio da bi manje razvijene zemlje trebalo da imaju veća prava prilikom odlučivanja o važnim pitanjima u međunarodnim finansijskim organizacijama.