biznis
0

MMF planira udvostručiti rezerve za kredite

FENA
Međunarodni monetarni fond (MMF) planira udvostručiti rezerve za kreditiranje vlada, na 500 milijardi dolara, u slučaju da se poveća broj zemalja koje su primorane obratiti se za pomoć, izjavio je prvi zamjenik direktora MMF-a John Lipsky. On je rekao kako povećanje rezervi za kredite ima cilj da potakne međunarodno povjerenje u tu organizaciju u vrijeme globalnoga ekonomskog usporavanja.

Sada MMF ima na raspolaganju 250 milijardi dolara, Japan je obećao dodatnih 100 milijardi dolara, ali su ta sredstva nedovoljna, objavljeno je internetskoj stranici MMF-a.

Očekuje se da izvršni odbor MMF-a uskoro razmotri niz prijedloga za povećanje rezervi, uključujući emitiranje hartija od vrijednosti radi pribavljanja novca, prvo u historiji te organizacije koja obuhvata 185 članica.

Međunarodni monetarni fond je do sada odobrio 47,9 milijardi dolara kredita nizu zemalja čije su privrede pogođene krizom, uključujući Srbiju, Bjelorusiju, Mađarsku, Irsku, Letoniju, Pakistan i Ukrajinu, a pregovori se vode i s Turskom. Moguće je, međutim, da i drugim zemljama bude potrebno finansiranje.

Lipsky nije precizirao koje bi zemlje, osim Japana, mogle osigurati dodatne rezerve, prenio je Tanjug.

On smatra da bi, uz odgovarajuću politiku vlada zemalja, uključujući stimulativnu pomoć u razvijenim zemljama i nekim tržištima u usponu, svijet do kraja 2009. mogao oživiti privredu "i tokom iduće godine povratiti trend rasta, ali će za to biti neophodna odlučna akcija".