Spas Grčke
0

MMF odobrio Atini pregovore o novom zajmu

SRNA
Međunarodni monetarni fond je odobrio pregovore o novom zajmu za spas Grčke, izjavio je danas grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

U Grčkoj se trenutno održavaju ključni pregovori sa privatnim kreditorima o otpisu dijela duga.

Venizelos je u grčkom parlamentu rekao da je poslije čekanja od nekoliko nedelja, Grčka dobila "zeleno svjetlo" da MMF-u podnese zahjtev za početak procedure za odobravanje novog programa.

Slovački ministar finansija Ivan Mikloš i dalje smatra da se mogućnost bankrota Grčke ne može isključiti. Slovačka je inače jedina članica evrozone koja je odbila da učestvuje u prvom paketu finansijske pomoći za Grčku 2010. godine.

 "Ako na pregovorima grčkih zvaničnika i privatnih kreditora ne bude postignut dogovor, njihovo učešće u drugom paketu pomoći neće biti dobrovoljno i doći će do bankrota", rekao je Mikloš.

MMF je u srijedu saopštio da će od država članica zatražiti dodatnih 500 milijardi dolara kako bi sprečio da evropska dužnička kriza ugrozi globalnu privredu.

Venizelos je istakao da Grčka želi "radikalan i velikodušan" otpis dugova na dobrovoljnoj bazi, dodavši da svi kreditori moraju da učestvuju u tome da bi vrijednost obveznica koje oni posjeduju mogla da bude snižena za 50 odsto.