biznis
0

MMF će vjerovatno sniziti svoje procjene globalnog rasta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni monetarni fond (MMF) u januaru će vjerovatno sniziti svoje procjene globalnog rasta, s obzirom na produbljivanje gospodarske krize diljem svijeta, upozorio je prvi zamjenik izvršnog direktora te međunarodne financijske institucije John Lipsky, javljaju svjetske novinske agencije.

Lipsky je rekao kako su procjene globalnog rasta za 2009. godinu od 2,2 posto objavljene u novembru vjerovatno previsoke budući da su previranja u finansijskom sektoru i dalje prisutna, a svjetsko gospodarstvo dublje zapada u recesiju. Stopa globalnog rasta ispod tri posto smatra se globalnom recesijom.

Svjetska banka, sestrinska organizacija MMF-a, u ponedjeljak je objavila kako očekuje usporavanje globalnog rasta na 0,9 posto u 2009. godini.

"Prema najnovijem razvoju situacije, čini se vjerovatnim da ćemo ponovno sniziti naše procjene globalnog rasta", upozorio je Lipsky sudionike finansijskog foruma u Frankfurtu u video poruci.

Očekuje se da će industrijski razvijena gospodarstva, koja se većinom nalaze u recesiji, početkom 2009. godine po prvi put od Drugog svjetskog rata zabilježiti pad gospodarskih aktivnosti na razini skupine.

Pa ipak, Lipsky je poručio da MMF i dalje ostaje pri svojim očekivanjima o početku postupnog oporavka prije kraja 2009. godine.