Spašavaj se ko može
0

MMF apelira na kolektivno djelovanje Evropljana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni monetarni fond (MMF) apelirao je u subotu na evropske vođe da dogovore koordinirani pristup najgoroj finansijskoj krizi koju svijet ne pamti od tridesetih godina prošlog stoljeća.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ugostio je tokom poslijepodneva lidere Njemačke, Italije i Britanije na evropskom mini samitu u Parizu u nadi da će pronaći zajedničko rješenje koje će vratiti nadu bankarskom sektoru i pomoći evropskim ekonomijama kojima prijeti recesija.

"Ono što je prije svega važno jeste koordinacija i volja da ne postupa 'svako za sebe', kao što smo vidjeli na nekim evropskim primjerima", kazao je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn nakon sastanka sa Sarkozyjem.

Dodao je kako je situacija u kojoj se našla svjetska ekonomija vrlo zabrinjavajuća te da MMF predviđa njezin slab rast.

Na dočeku gostiju u Jelisejskoj palači Sarkozy je kazao kako Evropa mora pokazati volju da ponudi rješenje koje će smiriti sve podjednako - kako porezne obveznike, tako i ulagače.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prije sastanka je naglasila da oni koji su izazvali finansijsku krizu moraju za nju i odgovarati, izrazivši zadovoljstvo zbog organizacije mini samita.

Ideja o samitu čelnika četiriju zemalja uslijedila je nakon što je američki Kongres izglasao 700 milijardi dolara vrijedan plan spasa američkog finansijskog tržišta.

Osim ohrabrujućih riječi, na sastanku bi trebalo biti govora i o tome trebaju li vlade diljem Evropske unije pooštriti mjere kada su bankovni polozi u pitanju. Neslaganja u mišljenjima bilo je i prije dogovorenih pregovora.

Njemačka je nekoliko puta istaknula svoje protivljenje da se novac poreznih obveznika koristi za pomoć posrnulim bankama, dok su se Finci požalili kako "na samit nisu pozvane sve članice EU-a". Oni su naime kritizirali Sarkozyjev mini samit, govoreći kako bi njemu trebale prisustvovati sve zemlje članice Evropske unije, "a ne samo veće nacije".

Finski ministar financija Jyrki Katainen Sarkozyjev je izbor uzvanika samita ocijenio "vrlo lošim", pitajući se: "Hoće li poruka samita glasiti: Mi smo se ovako dogovorili, a vi to morate prihvatiti?"

Irska je pak "stala na žulj" nekim drugim evropskim zemljama zbog izjava da će jamčiti za sve bankarske pologe - što je određeni broj Britanaca nagnalo da svoje ušteđevine prebace u neke irske banke.

Sarkozy je poziv za sastanak uputio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju i britanskom premijeru Gordonu Brownu. Sve četiri zemlje članice su kluba G-8.

Francuska je od svojih partnera u EU zatražila da se pod hitno osiguraju sredstva u vrijednosti 300 milijardi eura za spas evropskih banaka. Finansijska kriza i rješenje američkog predsjednika Busha očito su naime utjecali na Sarkozyja, međutim njegov prijedlog je u većini zemalja dočekan "na nož".

Među prvima su se pobunili Nijemci, koji se otvoreno protive takvoj politici, pa poručuju kako "Njemačka neće izdati bjanko ček bankama, ma kako se odgovorno one ponašale", prenosi Business.hr.

Britanski premijer Gordon Brown najavio je u subotu da će na samitu predložiti osnivanje evropskog fonda od 12 milijardi funta za pomoć malim poduzećima. Njegova ideja je da "mala poduzeća Britanije i ostatka Evrope odmah dobiju novac i nastave zapošljavati osoblje i pružati usluge".

Iz Evropske investicijske banke (EIB) kazali su kako će takvo nešto biti moguće ako bude realizirano unutar dvije godine, no Brown sredstva potražuje odmah.