biznis
0

'Mjesto okusa' iz Breze dobilo certifikat Halal

FENA
'Mjestu okusa', preduzeću PP B d.o.o., članici Grupacije Perutnina Ptuj, koja je svečano puštena u rad ovog proljeća, Agencija za certificiranje dodijelila je certifikat Halal kvalitete, koji je od iznimnog značaja za daljnji rad preduzeća.

Certifikat je danas u Sarajevu predsjedniku uprave i generalnom direktoru Perutnine Ptuj Romanu Glaseru svečano určio reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

Certifikat Halal potvrđuje da je hrana koja se priprema u 'Mjestu okusa' u skladu sa zahtjevanim islamskim zakonima.

«Drago mi je da je i 'Mjesto okusa' među poduzećima koji poštuju specifičnosti prehrambenih navika islamske zajednice. Certifikat Halal znači za pripadnike naše zajednice da je hrana koja nosi taj naziv, potpuno u skladu sa našim vjerskim zahtjevima», kazao je Mustafa ef. Cerić prilikom uručenja certifikata, dodavši kako bi volio da BiH bude najveći proizvođač halal hrane na principu organske hrane.

Certifikat Halal, osigurava da je hrana pripremljena u skladu sa zahtjevima kvaliteta, koji poštuju kulturne i vjerske zahtjeve islama, kazao je ef. Cerić.

Glaser je prilikom primanja certifikata Halal naglasio da je «zajedno sa certifikatom Halal, kojeg je ove godine dobio pogon Klaonica PP S d.o.o. Srbac i jednakim certifikatom 'Mjesta okusa', sada cjelokupna vertikala priprema hrane u BiH sukladna zahtjevima Halala«.

Grupacija Perutnina Ptuj, koja je danas sastavljena od 18 poduzeća u šest država u EU i van nje (Slovenija, Austrija, Hrvatska, BiH, Srbija, Rumunija), po riječima dr. Glasera u zadnjoj poslovnoj godini zabilježila je najveći indeksni skok relevantnih pokazatelja uspješnosti u zadnjih deset godina.

«Zadali smo sebi optimistične, ali i realne ciljeve. Ove godine planiramo doseći više od 250 miliona eura prometa, čime bi smo uspješno osigurali ostvarenje svojih daljnjih ciljeva,« kazao Glaser.

Direktor Agencije za certificiranje Halal kvalitete, koji je vodio proces certificiranja, Amir Sakić je naglasio kako je certifikat potvrda trajnog opredjeljenja Grupacije Perutnina Ptuj za proizvodnjom zdrave hrane.

Predsjednik uprave i generalni direktor Perutnine Ptuj Roman Glaser certifikat je uručio direktoru 'Mjesta okusa', preduzeća PP B d.o.o. iz Breze Enveru Šišiću.

Ceremoniji uručenja certifikata prisustvovala je i Nataša Vodušek, ambasadorica Republike Slovenije u BiH.