biznis
0

Mješoviti ekonomski podaci u SAD-u potisnuli cijene nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte su danas opale na blizu 94 dolara za barel pod pritiskom znakova o usporavanju američke ekonomije i smanjenja tražnje za tim energentom.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu je u elektronskom poslovanju na Newyorškom merkantilnom tržištu bila u padu 66 centi, na 94,29 dolara za barel, pošto je taj termin isporuke u četvrtak zaključen na 94,95 dolara ili 14 centi u porastu u odnosu na prethodni dan.

Na londonskom tržištu ICE je nafta marke "brent" iz Sjevernog mora za isporuku u augustu ugovarana 50 centi u padu, po 113,52 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

U međuvremenu je istraživanje američke Federalne rezervne banke Philadelphia pokazalo da je fabrička proizvodnja u tom regionu smanjena, poslije objavljivanja sličnog izvještaja za područje New Yorka koji je također pokazao usporavanje u prerađivačkom sektoru.

"Negativni ekonomski pokazatelji mogli bi da učine dalji pritisak na cijene nafte", ukazali su analitičari konsultantske kompanije "Ritterbush and associates".

Ostale ekonomske vijesti iz Sjedinjenih Američkih Država su bile pozitivne - izgradnja novih kuća je prošlog mjeseca ubrzana, dok je broj osoba koje su podnijele zahtjeve za dobijanje nadoknade za nezaposlene opao na 414.000, što je bolji pokazatelj od onog što su ekonomisti očekivali.