biznis
0

Mjesečna inflacija u novembru u BiH 0,3 posto

FENA
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru u odnosu na oktobar ove godine više su u prosjeku za 0,3 posto, objavila je danas Agencija za statistiku BiH.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u novembru u odnosu na oktobar najviše su porasle cijene u odjeljku "hrana i bezalkoholna pića“ za 0,6, "stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti“ 0,4, „prijevoz“ 0,3, te "namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće i "rekreacija i kultura“ 0,1 posto.

Rast cijena u novembru u odnosu na oktobar velikim dijelom je nastao zbog viših cijena hrane za 0,7, električne energije, plina i drugih energenata za 0,5, te goriva i maziva za 0,5 posto, a koji imaju veliko učešće u potrošnji domaćinstava, kao i cijeli odjeljci "hrana i bezalkoholna pića“, "stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti“ i "prijevoz“.

U istom periodu prosječan pad cijena je zabilježen u odjeljcima "alkoholna pića i duhan“, "odjeća i obuća“ i "ostala dobra i usluge“ za 0,1 posto.

Godišnja inflacija u novembru 2010. u Bosni i Hercegovini bila je 2,3 posto.