biznis
0

Mjesečna deflacija u maju u BiH 0,1 posto

FENA
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na april bile su u prosjeku niže za 0,1 posto.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje prema međunarodnoj klasifikaciji COICOP, u maju u odnosu na april najveća prosječna sniženja cijena bila su u odjeljcima "hrana i bezalkoholna pića" (za 0,6), "odjeća i obuća" (za 0,6), "namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće" (za 0,3), "rekreacija i kultura" (za 0,2) te "stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti (za 0,1 posto).

U odjeljku "hrana i bezalkoholna pića" prosječno sniženje cijena izazvano je padom cijena hrane za 0,7 posto, dok su cijene bezalkoholnih pića imale rast od 0,3 posto. Cijene hrane su snižene uslijed prosječnog pada cijena hljeba i žitarica za 0,3 posto, mlijeka, sira i jaja za 0,7, te ulja i masnoća za 0,4 posto.

Unutar odjeljka "odjeća i obuća" u maju u odnosu na april došlo je do prosječnog pada cijena i odjeće i obuće za 0,6 posto.

U odjeljku "namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće snižene su cijene namještaja, tepiha i drugih podnih pokrivki za 0,4 posto.

U odjeljku "rekreacija i kultura" sniženje cijena je nastalo uslijed pada cijena audiovizualne, foto i informatičke opreme za 0,3 posto. U odjeljku "stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti sniženje je izazvano prvenstveno padom cijena plina od 11,6 posto.

U ostalim odjeljcima je u prosjeku zabilježen rast cijena. Tako je u odjeljku "prijevoz" zabilježen prosječan rast cijena od 1,5 posto, uslijed rasta cijena goriva i maziva od 3,4 posto (u okviru toga su porasle cijene benzina 98 oktana za 4,1 posto, bezolovnog benzina 95 oktana za 5,5 posto i dizela za 2,6 posto ).

Rast cijena zabilježen je i u odjeljcima "zdravstvo" 0,3, "alkoholna pića i duhan" 0,2, "restorani i hoteli" za 0,2 , te "ostala dobra i usluge" 0,1 posto.

U odjeljcima "komunikacije" i "obrazovanje" u prosjeku nije bilo promjena cijena.

Na godišnjem nivou, u maju ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježen je pad prosječnog nivoa cijena od 1,0 posto.

U zemljama regiona su u istom periodu zabilježene značajnije prosječne promjene nivoa cijena i to: u Hrvatskoj je zabilježen rast od 2,7, Sloveniji za 0,7 i Srbiji za 10,4 posto.