Zbog okolišne dozvole u FBiH
0

Mittal mora uložiti 100 miliona eura!

Piše: A.Karadža
Kako je za Sarajevo-x.com rekao Tomislav Lukić, savjetnik ministra za okoliš u federalnom Ministarstvu okoliša i turizma, izrada okolišnih dozvola za devet postrojenja ArcelorMittala Zenica d.o.o nalazi se u završnoj fazi i bit će izdata za 10-tak dana.

"Planovi aktivnosti s mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija u narednih pet godina vezani za kompaniju ArcelorMittal u Zenici su usvojeni. Napominjem da je riječ o devet okolišnih dozvola za devet postrojenja i da se radi o vrlo kompleksnom i komplikovanom projektu", rekao je Lukić za Sarajevo-x.com

On je dodao da je kompanija ArcelorMittal tražila umanjenje obaveza, ali da Ministarstvo nije moglo izaći u susret njihovim zahtjevima.

"Postoji otklon između realnosti i mogućnosti. Bez obzira na stanje, kompanija ArcelorMittal se ne može zatvoriti", rekao je Lukić. Na pitanje da li je riječ o jednoj vrsti kompromisa, Lukić je rekao da je to, bez obzira da li je kompromis ili ne, realnost i stvar provodljivosti.

"Riječ je o staroj tehnologiji koja je napravljena prije 30 ili 40 godina i potrebno je uraditi najbolju prilagodbu tehnikama koje će smanjiti zagađivanje. Ta se postrojenja ne mogu jednostavno srušiti i izgraditi nova", rekao je Lukić.

Plan aktivnosti podrazumijeva uzgradnju filtera, elektro filtera, prečišćivača otpadnih voda i još niz drugih mjera koje će utjecati na smanjenje zagađenja životne okoline. Kako je Lukić rekao, ti troškovi u narednih pet godina ArcelorMittal će koštati oko 100 miliona eura što se rukovodstvu kompanije činilo prevelikim.

Međutim, kako navodi Lukić, ako su cementara u Kaknju i koksara u Lukavcu mogle uložiti 50 do 100 miliona eura ne postoji razlog da to ne uradi i ArcelorMittal. On je istakao pozitivan primjer tih kompanija koje su dovele do radikalnih promjena u gradovima u kojima se nalaze.

Udruženje građana "Eko forum Zenica" uputilo je dopis Federalnom ministarstvu okoliša i turizma od kojeg traži informaciju o rezultatima javne rasprave o Planu aktivnosti s mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija.

"Javna rasprava o Planu aktivnosti s mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija vezana za kompaniju ArcelorMittal u Zenici odavno je završena. Eko forum Zenica dostavio je ministarstvu primjedbe na spomenuti plan u formi pisanog dokumenta, a nikada nije saznao kakav je efekt ove javne rasprave i kakva je sudbina naših primjedbi. Molimo ministarstvo da nas izvijesti o tome, kakvi su rezultati javnih rasprava o pitanju svakog departmenta unutar kompanije ArcelorMittal Zenica, za koje znamo da nikada nisu ni održane", navodi se u pismu upućenom na adresu federalnog ministra okoliša i turizma Nevenka Hercega.

Kako je Lukić rekao, on je za pismo čuo iz medija i smatra da je uredu, ali ističe da je primjedbe sa javne rasprave razmatrala komisija od 30 ljudi koja je procijenila da su zahtjevi već uvršteni u okolišnu dozvolu koja će biti izdana kompaniji ArcelorMittal Zenica d.o.o.